Monday, November 26, 2018

EAT | Taberna Belga, Braga

Francesinha -- or little french girl, in English.The very traditional Portuguese sandwich, meat packed, cheese covered and doused in a hot rich sauce. They say it's an adaption of the french croque-monsieur to the Portuguese taste, hence it's name. Although it has spread  all over the country, Porto -- and it's close surroundings -- is the traditional area of the Francesinha, however the best one I've ever had is little further north, in Braga.


Taberna Belga serves the best Francesinha I've ever tried in my life. You have to go there and try it for yourself. It's the best one ever. But be prepared to wait, because Taberna Belga always has a line at the door. ALWAYS, even though this restaurant is huge, and it has a LOT of tables it is always completely full. For lunch, or dinner. And unless you go super early or really late -- as we did -- you are going to wait. But trust me, it will be completely worth it.

This Francesinha is slightly different form the ones you eat in Porto -- and astonishingly different form the kind you can find here in Lisbon -- because the sauce is different. It's much richer, and ticker and intense. You can tell from the picture that even has a brighter red shade. It is very velvety and extremely of flavorful. I've been told that not everybody likes it because it has a stronger tomato base, and therefor it tastes more like tomato --  It reminded me of a lighter pizza sauce.The sauce was not spicy at all, contrarily to the Francsinha you eat in Porto who's sauce is always always hotter than hell. 

Usually I'm not able to eat one whole franchise on my own. It's just too much food -- but I ate the whole thing. And it was a very hot summer day! To help the Francesinha go down -- and to tone down the heat -- we order a really cold La Trappe Quadrupel, a Dutch dark strong beer. Oh yeah, Taberna Belga serves a variety of unusual beers. I'm usually not very fond of this type of beers but this one, because it has a nuttier flavor complements really well the richness of the Francesinha sauce.

30 comments:

  1. Por acaso não sou fã de francesinha, demasiado picante para mim ahah mas que tem bom aspeto tem!

    Beijinhos, Catarina | Blog // Instagram // Facebook // Bloglovin’ // Youtube

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    1. Ta como disse no texto, estas ao contrario das "tradicionais do porto" não são picantes!

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  2. Nunca gostei de francesinha! No entanto acompanhei muitas vezes o namorado a comer na Taberna Belga porque ele adorava. Eu comia o bife que era muito bom. Desde que deixei de comer carne e peixe, experimentei a francesinha vegetariana e é uma das sete maravilhas! Agora sou eu que peço para ir lá comer! Foi preciso virar vegetariana para gostar de francesinha!
    O único problema da taberna Belga é que não aceita reservas, e mesmo tendo dois restaurantes (relativamente perto um do outro) e bem grandes tem sempre, sempre fila! Não é boa ideia ir para lá com muita fome, porque o tempo de espera vai fazer com que desespere!
    https://jusajublog.blogspot.com/

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  3. Gosto de francesinha e levo a sugestão!!! Bj

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  4. A Taberna Belga é excelente! Só fui uma vez mas quero muito voltar!
    Beijinho, Ana Rita*
    BLOG: http://www.margheritablog.com/ || INSTAGRAM: https://www.instagram.com/rititipi/ || FACEBOOK: https://www.facebook.com/margheritablog/

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  5. Francesinhas são mesmo a minha perdição .

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  6. Hum, que parece ser bastante boa, confesso que nunca foi comer a esse lugar
    Beijinhos
    Novo post //Intagram
    Tem post novos todos os dias

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  7. foi incrível eheheh :)

    por caso já provei e come-se mega bem!

    NEW BRANDING POST | BELLISGIRL: JEWELLERY IS UNISEX!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

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  8. É que não gramo nada com a Francesinha da Taberna, mas no entanto adoro a da Real Taberna também em Braga :D
    Beijinhooo
    Ritissima Blog

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  9. Hum.. Francesinha... Adoro! Mas eu cá gosto delas "bem temperadas"

    Beijinhos!
    In Beautyland

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  10. Nice! I would eat one whole one too. Looks so delicious.

    www.fashionradi.com

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  11. Somos grandes fãs de francesinhas!!
    Beijinhos.
    http://www.opecadomoraemcasa.pt/

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  12. Não sou adepta de francesinha mas gostei do post

    Beijinho,
    O Mundo da Pequenina

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  13. Tenho imensa vontade de ir experimentar essa francesinha, mas nunca mais vou até Braga e confesso que as filas de espera que dizem haver me desmotiva um pouco! Mas tem tão bom aspecto. :)
    --
    O diário da Inês | Facebook | Instagram

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  14. Detesto ovo fortemente, mas devo confessar que tem uma bela cara esse sanduiche!

    Hey, Missmoon | por Neila Bahia
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  15. Hum adoro, fiquei com água na boca.
    Beijinhos
    http://virginiaferreira91.blogspot.com

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  16. Parece muito bom esse prato.
    big beijos
    www.luluonthesky.com

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  17. É mesmo, mesmo bom :D

    NEW GET THE LOOK POST | A DRAMA CALLED: I DON'T KNOW WHAT TO WEAR IN THE FALL.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

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  18. Nunca lá fui, mas já ouvi falar muito bem e com todo esse entusiasmo da tua parte admito que fiquei curiosa! :)

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  19. E eu adoro Francesinhas!
    Fico com a tua deliciosa sugestão!...
    Beijinhos
    Ana

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